Nieuws

Top Dutch zonnewagen: vierde én prestigieuze engineering award

Top Dutch Solar Racing is vierde geworden in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De nieuwkomers wonnen ook de prestigieuze Excellence in Engineering Award. De jury noemde het meer dan bijzonder dat een team dat debuteert zo’n hoog niveau van excellentie behaalt.

Top Dutch Solar Racing is als vierde gefinisht in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Het team dat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool (21), Rijksuniversiteit Groningen (1), Noorderpoort (3) en Friesland College (1) bestaat, reed van Darwin naar Adelaide in krap vijf dagen. Eerste werd het Belgische team van de KU Leuven.

Debutanten

Top Dutch Solar Racing deed voor het eerst mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. In twee jaar tijd ontwikkelde en bouwde het team de Green Lightning. Een vierde plaats is dan ook een prachtig resultaat. Teammanager Jeroen Brattinga: ‘Van de 26 teams die aan de start stonden, zijn wij als vierde over de eindstreep gekomen. Dat is een mooi resultaat voor het hele team.’

Engineering award

Na de finish kreeg het team nog een opsteker: de prestigieuze Excellence in Engineering Award. De jury noemde het meer dan bijzonder dat een team dat debuteert zo’n hoog niveau van excellentie behaalt. Electrical engineer, driver en founder Vincent Taselaar is blij met de award: ‘Deze prijs erkent al het harde werk van de afgelopen tweeënhalf jaar. En het bewijst de kracht van ons team: dat je met verschillende disciplines – mbo, hbo en wo – succesvol meedoet in de internationale top van techniek.’


Top Dutch Solar Racing
Het team bestaat uit 26 studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, het Noorderpoort en het Friesland College. De zonneauto is gebouwd in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen in Noord-Nederland.