Verhalen

GRONINGSE START-UP VERANDERT DE BELEVING VAN INFUUSTHERAPIE VOORGOED

Onlangs werd bekend dat Ivy Medical, oorspronkelijk opgericht door drie Groningse studenten, een investering van Carduso Capital krijgt voor het ontwikkelen van een draagbaar infuus. Wij spraken Melcher Frankema, CEO Ivy Medical en Joost Breukink, Octrooigemachtigde bij de RUG over het product van de Groningse start-up welke de beleving van infuustherapie voorgoed gaat veranderen.

Vlnr. Nicky Vollenbroek, Melcher Frankema, Gijs Schumer (allen Ivy Medical) en Joost Breukink (RUG).

Melcher, allereerst van harte gefeliciteerd met de investering voor jullie draagbare infuus. Een echte doorbraak in het proces lijkt mij. Gaat het draagbare infuus er nu echt komen?

“Ja, daar lijkt het wel op. Bij de ontwikkeling van een medisch product komt veel kijken. Het zijn lange trajecten. Kostbare trajecten ook. We hadden deze investering echt nodig om verder te gaan met de ontwikkeling van het infuus en maken nu grote stappen. De bedoeling is om het product over twee jaar te introduceren op de markt en we doen er alles aan om dat te laten slagen.”

Ok, dat klinkt goed. Laten we even teruggaan naar het begin. Hoe is het allemaal begonnen?

“In 2017 kwam ik tijdens mijn studie Rechten aan de RUG in aanraking met Professor Bart Verkerke. Hij toonde mij een afbeelding van een patiënt met een infuuszakje op de arm. Het beeld greep mij meteen. Ik zag direct dat dit de patiënt veel meer bewegingsvrijheid zou geven ten opzichte van de traditionele infuuspaal die de patiënt overal mee naartoe moet slepen. Bovendien wakkerde het de stille wens om ondernemer te worden in mij aan. Ik nam contact op met Professor Bart Verkerke en wat bleek, Maximilian Heintzen, student Medische Wetenschappen, was ook heel enthousiast en zo werden we aan elkaar gekoppeld. Ikzelf had een juridische achtergrond, Maximilian een medische en toen hadden we natuurlijk nog iemand nodig met verstand van techniek. Dit werd Niels Weijermars.”

“We zijn in die tijd letterlijk het UMCG ingelopen om ons idee voor het draagbare infuus te toetsen bij patiënten en al gauw werd duidelijk dat hier wel degelijk behoefte aan was. Bijkomend voordeel bleek toen dat de verpleging ook enthousiast was over het idee, het draagbare infuus zou een fikse efficiëntieslag voor hen betekenen. De tijd die overblijft kunnen zij investeren in de zorg voor de patiënt.”

“In ons enthousiasme deden we mee aan diverse start-up competities en zo schaafden we langzaam aan het concept.”

     

Mooi verhaal! Maar goed, dan heb je een goed idee en blijkt dat er behoefte is aan het infuus. Maar jullie waren in die tijd studenten en hadden logischerwijs nog weinig ervaring met het op de markt brengen van een product neem ik aan. Hoe zijn jullie toen te werk gegaan?

“Klopt, we hadden hier natuurlijk nog geen ervaring mee, maar de RUG stond direct voor ons klaar. Zo wees Professor Bart Verkerke ons al gauw op bescherming van het intellectueel eigendom en bracht hij ons in contact met Joost Breukink, Octrooigemachtigde bij de RUG. Na een gesprek met Joost werd het belang van het beschermen van het intellectueel eigendom ons snel duidelijk.”

“Daarbij kregen we van het UGCE ( University of Groningen Centre of Entrepreneurship) een business coach toegewezen en ontvingen we ondersteuning bij het aanvragen van subsidies. Bovendien volgden we trainingen van VentureLab over het oprichten van een BV, het functioneren van een team en kregen we ook hier 1-op-1 gesprekken met een coach, die zeer waardevol zijn geweest. Ook werden we in contact gebracht met experts op het gebied van CE certificering, zodat het product zou voldoen aan de Europese eisen op het gebied van medische hulpmiddelen.”

Voor het beschermen van het intellectueel eigendom kwam jij dus in beeld Joost, had je meteen door dat de heren een superidee hadden?

 “Naar ieder idee dat we binnenkrijgen kijk ik serieus. Maar ikzelf heb een werktuigbouwkunde achtergrond en zag direct wel dat dit een elegante oplossing zou kunnen zijn voor een bestaand probleem. Dan wordt een octrooi opportuun. Een octrooi moet nooit een doel op zich zijn, maar biedt wel de nodige bescherming en opent bovendien deuren voor subsidies en investeerders. Een octrooi is dan ook een belangrijk USP en verstevigt je concurrentiepositie. Kansrijk was het idee zeker.”

Wat was vervolgens jouw rol in dit proces?

“Mijn taak is onder andere om te kijken naar of het product daadwerkelijk ‘nieuw’ is en of er een ‘long felt need’ bestaat. Anders heeft een octrooi niet zoveel zin. Het draagbare infuus bleek aan beide voorwaarden te voldoen. Vervolgens is er gekeken naar de commerciële kansen en ook die bleken gunstig. Het draagbaar infuus leek dus octrooieerbaar en we hebben het College van Bestuur van de RUG dan ook geadviseerd om te investeren in het octrooi. Dit verzoek werd ingewilligd en een extern octrooibureau heeft de octrooiaanvraag opgesteld. Deze werd verstrekt.

Melcher, met het op de markt brengen van een product kom je ongetwijfeld veel hobbels tegen. Waar heb je achteraf het meest van geleerd?

Lachend: “Van een periode geen geld hebben.” “We hebben een maand of drie/ vier gewerkt op vrijwillige basis. Focus, hard werken en teamgevoel werden toen heel belangrijk. Plots werd duidelijk waar je het allemaal voor doet, voor die patiënt die zich met het draagbare infuus veel makkelijker zou kunnen bewegen en voor verplegers die minder tijd kwijt zouden zijn aan het bedienen van het infuus. Tijd die ze in de kwaliteit van de zorg kunnen investeren. Toen we daarna een investering kregen, zijn we daar heel serieus mee omgegaan.”

En nu dus de prachtige investering van Carduso Capital. Wat gaan jullie met dit geld doen?

 “In de komende twee jaar gaan we het product, in samenwerking met onze partners, uitwerken van een concept naar gedetailleerde versie. Ook gaan we onze CE certificering ophalen. Het mooie is dat we ook betrokken zijn bij het op de markt brengen van het product. Dat is niet vanzelfsprekend, maar dat hebben we zo afgesproken. Daar doen we het voor.”

“Door de investering is alles in een stroomversnelling gekomen. Het mooie vind ik dat we het infuus echt in samenwerking met de patiënt en de verpleging ontwikkelen. Hiervoor werken we samen met onder andere het UMCG en het Radboudumc in Nijmegen. Iedere stap die we zetten, valideren we bij hen.” “Voldoet het nog steeds?” “Of mis je nu dingen?”

Wat zou je een ieder die ook met zo’n goed idee rondloopt willen adviseren?

“Houd het idee niet te lang voor jezelf. Ga het niet tot in detail uitwerken en er dan pas wat mee doen. Creëer een kleine bubbel om je heen om aan je product te schaven, onderzoek de animo en ga dan een serieus haalbaarheidsonderzoek doen. En vergeet het beschermen van je product in een vroeg stadium natuurlijk niet, als je product al in die vorm bestaat, kun je het wel vergeten. Vanuit de RUG is die support er voor studenten in ieder geval.”

Een prachtig verhaal jongens. Kunnen we in de toekomst nog meer interessante vindingen van jullie verwachten?

 “We focussen ons nu eerst op de doorontwikkeling en het op de markt brengen van het draagbare infuus. Maar natuurlijk kijken we vooruit en hebben we het over de volgende stappen binnen infuustherapie. Er is nog genoeg te winnen.”

 

Meer weten over het werk van Ivy Medical, het IP & Business Development Team van de RUG of Carduso Capital?

Ivy Medical

IP & Business Development Team Rijksuniversiteit Groningen

Carduso Capital