Verhalen

Windmolens die stormvogels imiteren

De natuur kan ons nog heel wat leren. Bijvoorbeeld hoe windmolens nog efficiënter energie kunnen opwekken. De Groningse professor Eize Stamhuis ontdekte dat wieken die de bewegingen van albatrossen en stormvogels imiteren hun rendement met meer dan 25 procent verhogen.

Het is een kunst: de natuur onderzoeken om te zien hoe wij mensen er onze technologie mee kunnen verbeteren. Stamhuis kan het. Jarenlang al bestudeert hij de voortbeweging van dieren door lucht en water, dankzij de evolutie geperfectioneerd. Voor albatrossen en stormvogels ontwikkelde de hoogleraar een speciale interesse. ,,Ik zag dat ze bij het landen roterende bewegingen met hun vleugels maken. Die truc heb ik toegepast op de wieken van windmolens.’’

Eize Stamhuis

Met verbluffend resultaat. Bij lage windsnelheden ging het rendement van die windmolens omhoog met meer dan 25 procent. ,,Dat is baanbrekend. Het kan betekenen dat de productie van energie per windmolen significant stijgt.’’ Stamhuis, werkzaam aan het Instituut voor Energie & Duurzaamheid Groningen (ESRIG), doopte zijn vinding Innovation Albatrozz.

Een belangrijk deel van Stamhuis’ onderzoek werd gepatenteerd. Eind vorig jaar kreeg het onderzoek een flinke subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de voorbereiding van de stap naar de markt.

De belangstelling vanuit de markt is logischerwijs fors. De industrie kampt in grote delen van Europa met een probleem: de windsnelheden zijn regelmatig zo laag, dat de windturbines niet optimaal kunnen presteren. En daar is de ‘Albatrozz’ precies een uitkomst. Het concept bewees zich al in stromingskanalen en de windtunnel. De volgende stap is het onderbouwen van de werking op demonstratieschaal.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?Neemt u gerust contact met ons op
Voor de vervolgstappen werken Stamhuis en zijn onderzoeksgroep samen met RG-projecten en EmpowerMi. Die organisaties richten zich op de marktontwikkeling van innovaties die voortkomen uit de wetenschap. Gezamenlijk hebben ze de vinding in licentie genomen. ,,Deze ontdekking mag niet op de plank blijven liggen’’, zegt Elzo de Lange van EmpowerMi. Hij heeft zich tot doel gesteld  de bouw van een pilotopstelling voor Innovation Albatrozz zowel financieel als logistiek mogelijk te maken en is al op zoek naar een locatie.  Geert van Ek van RG-Projecten gebruikt zijn contacten in de wind-industrie om de vinding onder de aandacht te krijgen van grote windturbine-bouwers en hen aan de pilot te laten meewerken.

Terwijl Stamhuis kan blijven werken aan de wetenschap en technologie achter de vinding, richten Elzo  de Lange (EmpowerMi) en Geert van Ek (RG-Projecten) zich op alle randvoorwaarden om Innovation Albatrozz tot een commercieel succes te maken.

Website Albatrozz